Undersköterska - utbildningar

För att arbeta som undersköterska måste du ha gått omvårdnadsprogrammet på gymnasiet  eller läst en vård- och omsorgsutbildning på exempelvis komvux.

Omvårdnadsprogrammet på gymnasiet

Till undersköterska kan man läsa i samtliga svenska landsting och regioner. Skolverket har en aktuell lista över vilka gymnasieskolor som erbjuder omvårdnadsprogrammet (länk här). Om du ska börja på gymnasiet kan du kontakta studie- och yrkesvägledaren i din högstadieskola.

Omvårdnadsprogrammet på komvux

Om du är 20 år eller äldre får du läsa på andra ställen än omvårdnadsprogrammet om du strävar efter att utbilda dig till undersköterska. Kontakta den kommunala vuxenutbildningen i din kommun för att få reda på hur du ska gå tillväga.

Utbildning till specialistutbildad undersköterska

På vissa orter kan du även gå en kvalificerad yrkesutbildning (KY) till specialistutbildad undersköterska.

På Akademi Båstad finns en 40-veckors utbildning till specialistutbildad undersköterska inom kvalificerad sjukvård (länk här).  Studierna bedrivs delvis på distans med en veckas teori per månad vid Akademi Båstad varvat med tre veckors handledda självstudier på hemorten.

I Arvika erbjuds en 40-veckors utbildning, på halvfart, till specialiserad undersköterska med inriktning mot demens/ psykiatri (länk här). Denna KY utbildning är en vidareutbildning för utbildade undersköterskor med minst två års yrkeserfarenhet från arbete inom äldreomsorg, psykiatri eller demensvård.

Hos Stiftelsen Silviahemmet i samverkan med Sophiahemmet kan undersköterskor studera det nätbaserade utbildningsprogrammet ”Specialisering i demensvård för undersköterskor”. Utbildningen utgår från den palliativa vårdfilosofin och är 60 hp, grundnivå, uppdragsutbildning på halvfart. Efter genomgången utbildning får studenterna ta emot Silviahemmets brosch och rättighet att bära titeln Silviasyster. (länk här)

 

 

Andra artiklar

Nyheter från Socialstyrelsen